Borsakredi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. 6284 sayılı kanun ve uzaklaştırma kararı

6284 sayılı kanun ve uzaklaştırma kararı

admin admin - - 4 dk okuma süresi
0

Bilindiği gibi Türkiye’de ve dünyada kadına yönelik ve bireylerin başkalarına yönelik yaptığı şiddet olayları sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. Şiddet olaylarının kocalar ya da anne-babalar tarafından gerçekleştirilmesi mümkün olduğu gibi aynı zamanda şiddet kız kardeş komşu ve hatta öğretmen şiddeti bile olabilmektedir. Şiddet olaylarının önlenebilmesi için özellikle de aile içi şiddetin son bulması için kanun koyucular tarafından bir takım tedbirler devreye girmiştir. Kanun koyucular tarafından devreye sokulan en önemli tedbirlerden biri uzaklaştırma kararı tedbiridir. Burada da devreye uzaklaştırma kararını kimler alabilir sorusu girmektedir. Uzaklaştırma kararını kocasından şiddet gören kadınlar alabildiği gibi aynı zamanda eşinden şiddet gören kocalar da alabilmektedir.

Uzaklaştırma kararı şiddeti önlemek için bir tedbirdir

Uzaklaştırma kararı kadına yönelik olan şiddet başta olmak üzere genel anlamda aile içi şiddetin önlenmesini amaçlamaktadır. Bu yüzden kadına yönelik şiddet olaylarının daha ileri boyutlara taşınmaması için dayak olayını veya şiddet uygulayan eşi aile çatısı altından uzaklaştırmayı hedefler. Bu anlamda özellikle de kadınlar uzaklaştırma kararı nasıl alınır sorusunun cevabını mutlaka bilmelidir. Uzaklaştırma kararı alınabilmesi için öncelikle bireylerin kendilerine ya da çocuklara uygulanan şiddeti ispatlamaları gerekmektedir. Bunun içinde sağlık kuruluşlarından alınan darp raporu büyük bir önem arz eder. Kocası tarafından ya da karısı tarafından şiddete maruz bırakılan eş polis ya da jandarma gibi kolluk kuvvetlerini arayarak kolluk kuvvetlerinden yardım talep edebilir. Kolluk kuvvetlerinden yardım talebi esnasında polis ya da jandarma öncelikle bireylerin sağlık muayenesini yaptırmaktadır. Ardından aile mahkemeleri ya da mülki idari amirler uzaklaştırma kararı verebilir.

Uzaklaştırma kararının iki çeşidi bulunmaktadır

Uzaklaştırma kararı kolluk kuvvetleri veya mülki idari amirler tarafından verilebildiği gibi aynı mahkemesi tarafından da verilebilmektedir. Uzaklaştırma kararının uygulanması için bireylerin özellikle şiddete maruz kaldıklarına dair somut delilleri olmalıdır. Aile mahkemesine başvurulan ve verilen bir dilekçe neticesinde mağduriyetin ifade edilmesi ile birlikte aile mahkemesi de kadına yönelik şiddetin önlenmesi kapsamında uzaklaştırma kararı alabilir. Uzaklaştırma kararı 3 ay ya da 6 ay süreli olarak verilebilmektedir. 3 ay süreli olarak verilen uzaklaştırma kararı yeterli görülmediği takdirde mağdur olan bireylerin aile mahkemesine yeniden dilekçe ile başvurmaları durumunda 3 ay daha uzatılması söz konusudur.

Uzaklaştırma kararı çocukları da korur

Aile içerisinde şiddete maruz kalan çocuklar da uzaklaştırma kararı talebinde bulunabilir. z kararlıdır. Çünkü çocukluk yıllarından itibaren şiddete maruz kalan ya da anne-babalarının şiddete maruz kaldığını gören çocukların ilerleyen yaşamlarında çok derin travmalar yaşadıkları gözlemlenmiştir. Ayrıca yine şiddete maruz kalan çocukların yetişkin çağlarda kendi eşlerine ya da çocuklarına şiddet uyguladıkları da yapılan araştırmalar tarafından ortaya konulmuştur. Bu nedenle sağlıklı bireylerin yetişmesi ve sağlıklı bir toplum oluşturulabilmesi için çocukların da şiddetin olduğu ortamlardan uzak tutulması gerekmektedir.

 

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir