Borsakredi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Mikro İhracat

Mikro İhracat

admin admin - - 4 dk okuma süresi
0

Günümüzde birçok ihracat ve ithalat türü bulunmaktadır. Mikro ihracat da ihracat türlerinden birisidir. Mikro ihracata kısaca “mini ihracat” da diyebiliriz. Bu ihracat türü, yurt dışında küçük ebatlarda ve düşük ağırlıklarda ürün satışını kolaylaştırmak açısından oldukça etkilidir. İhracattan farkı ise mikro ihracatta yurt dışında satış yapmak için İhracatçılar Birliği kaydına gerek duyulmamasıdır. Ayrıca, gümrük müşavirliği hizmeti veren bir firma ile çalışmak da zorunluluk olarak gösterilmemiştir. Bu sebeple mikro ihracat küçük çaplı ihracat gönderileri için yaygın olarak tercih edilen bir modelidir.

Bu yazımızda mikro ihracatın avantajlarını, mikro ihracat şartlarını, nasıl yapılır, kimler yapabilir ve mikro ihracat destekleri konularını sizler ile paylaşacağız.

Mikro İhracat Nedir?

Mikro İhracat, 300kg ve 15.000 Euro’ya kadar olan gönderiler ile ihraç edilen bir ihracat türüdür. Bu limitler altındaki gönderiler ETGB (Elektronik Ticaret Gümrük Beyanı) ile beyan edilebilir. (20.07.2011 Tarihli Gümrük Genel Tebliği değişiklikleri için Madde 5 – 3 No.lu)

KOYTOLA ARTIK İNSTAGRAMDA : https://www.instagram.com/koytolacom/

Mikro ihracat, küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin ya da kurumların sahipleri (KOBİ) tarafından yaygın olarak kullanılan bir ihracat çeşididir.

Mikro İhracat Tanımı ve Şartları

Mikro ihracat, toplam ağırlığı 300 kg ve toplam fiyatı 15.000 Euro’nun altındaki tüm ürünlerin ihracatının genel adıdır. Mikro ihracat, ağırlık ve fiyatları bu limitleri aşarsa gümrük müşavirleri tarafından detaylı gümrük beyannamesi verilmesi gerekir. Ayrıca Mikro ihracat kargonuzun ihracat amaçlı taşındığını kanıtlamak için e-posta adresinize gönderilen Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi’ni (ETGB) kullanabilirsiniz.

Mikro İhracat İçin Gerekli Evraklar

Yurt dışı gönderilerin mikro ihracat adı altında gönderilebilmesi için gerekli evraklar ise aşağıdaki gibidir:

  • Dolaylı Temsil Yetki Belgesi (Yalnızca bir defa verilir.)
  • İhracat Bilgi Formu
  • E-Arşiv Fatura ya da Maliye Onaylı Fatura (E-fatura kabul edilmez. Ayrıca faturada detaylı içerik tanımı ve GTIP kodu olması gerekir.)
  • İngilizce Fatura (Proforma ve Commercial Invoice)
  • Bunlara ek olarak gönderici firmanın, gümrük sisteminde “ihracatçı” olarak kayıt yaptırması da oldukça önemlidir. Kayıt işlemleri E-Devlet üzerinden online olarak yapılabilmektedir.

Mikro ihracatta elektronik ticaret gümrük beyannamesi (etgb) ile KDV iadesi alınabilir mi? Mikro ihracatta gümrük çıkış beyannamesi bulunmamaktadır. Bu durum da firmaların KDV iadesi alamayacakları gibi bir düşünceye sahip olmalarına sebep olmaktadır. İhracat yapmaya devam ettiğiniz sürece KDV iadesi de almaya devam edebilirsiniz. Mikro ihracatta KDV iadesi almak için elektronik ticaret gümrük beyannamesi ve faturanız ile Maliye’ye başvurmanız yeterli. Mikro ihracatta yapmanız gerekenler çok daha basit, bu yüzden mikro ihracat günümüzde daha fazla şirket tarafından tercih edilmektedir. Ürünlerinizi Türkçe faturanın orijinali ve İngilizce kopyası ile yetkilendirilmiş olan kargo şirketlerine teslim etmeniz yeterlidir. Elektronik ticaret gümrük beyannamesi sistemi ile yapılan mikro ihracat işlemlerinden KDV iadesi almanız için size verilmiş olan elektronik ticaret gümrük beyannamesi sorgu numarasını kullanabilir ve böylece kolayca KDV iadenizi de alabilirsiniz.

Kaynak : https://koytola.com/blog-details/mikro-ihracat-nasil-yapilir

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir