Borsakredi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Yılda 300 bin lira kazandırıyor! 80 yıl ömrü var! Türkiyede…

Yılda 300 bin lira kazandırıyor! 80 yıl ömrü var! Türkiyede…

admin admin - - 5 dk okuma süresi
0
Paylaş

Nevşehir’in Derinkuyu ilçesinde patates üretimini bırakarak devekuşu çiftliği kuran Özcan Sayın, yılda 250 yavru üretim kapasitesine ulaştı.

İlçede uzun yıllar patates tarımıyla uğraşan Özcan Sayın, alternatif yetiştiricilik alanlarını araştırırken 2014 yılında devekuşu yetiştiriciliğiyle tanıştı.

Hobi olarak aldığı 3 devekuşuna bakmaya başlayan Sayın, işi geliştirerek 8’i erkek toplam 24 devekuşundan oluşan, yıllık 300 bin lira ciro elde eden çiftlik kurdu.

Paylaş

Sayın, yumurtası, yavrusu, eti, tüyü ve derisinin pazar bulduğu devekuşuyla ihracata adım atmaya hazırlanıyor.

Özcan Sayın, AA muhabirine, Türkiye’de devekuşu üretiminin yeterince bilinmediğini, işleme ve işletmesinin kolay olduğunu belirtti.

Paylaş

İlçe halkının yoğunlukla patates ekimi ve büyükbaş hayvancılık yaptığını anlatan Sayın, “Devekuşu yetiştiriciliğinin verimi ve geliri çok güzel.

En azından patates üretimine nazaran sabit gelirimizi hesaplayabiliyoruz. Alıştıktan sonra büyükbaş hayvan bakımından daha kolay. Ülkemizde devekuşu çiftliklerinin artmasını ve sektörün büyümesini isterim.” dedi.

Paylaş

Devekuşunun iklim farklılıklarına karşı dayanıklı olmasının yanı sıra 70-80 yıl ömrüyle önemli bir avantaj sağladığını ifade eden Sayın, her bir dişi devekuşundan haftada iki yumurta aldıklarını, yumurtalara da tüketici ilgisinin yoğun olduğunu söyledi.

Sayın, devekuşu yumurtalarının haşere kovucu özelliği bulunduğunu ve protein bakımından zengin olduğunu belirterek topladıkları yumurtaların bir kısmını da kuluçka makinesine alarak yavru ürettiklerini aktardı.

Paylaş

Hedefinin çiftlik alanını daha da büyüterek sahip olduğu devekuşu sayısını artırmak ve sektöre öncülük etmek olduğunu dile getiren Sayın, sözlerini şöyle sürdürdü:

“2014 yılında hobi olarak üç dört tane aldım ve kendimi geliştirip tecrübe edindim. Artık, ticaret için profesyonel olarak üretiyoruz. Yavruları ülke genelinden gelen taleplere göre gönderiyoruz.

Paylaş

Et için bakıldığında erkekleri 120 kilograma, dişileri ise 80 kilograma kadar et veriyor. Yurt dışından irtibat kurduğumuz firmalar var.

Özbekistan’dan yavru istiyorlar. Belçika’dan da talep var. Derisi ayakkabı ve çantalarda kullanılıyor. Görüşmemiz sürüyor, eğer anlaşma sağlanırsa sadece Belçika’ya çalışacağız.

Paylaş

Çiftlik koşullarında bakımı çok kolay. Bilinen bir hastalığı yok ama bakteri ve enfeksiyona karşı antibiyotik veriyoruz. Bizi arayıp soranlar oluyor. Tavsiyem yavru almaları, zamanla tanıyarak yapılırsa para kazandırır. Asıl işimiz yavru üretimi ama yumurta bize destek oluyor. Sosyal medyadan bize ulaşanlara yumurta gönderiyoruz.”

Paylaş

Çiftlik kurmak için ortaya koyduğu sermayeyi iki yılda amorti ettiğini anlatan Sayın, çiftlikte üretilen devekuşu yumurtalarını 130 lira, yavruları 1500 liradan yurt içindeki alıcılara ulaştırdıklarını sözlerine ekledi.

devekuşu

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir